Gratis rådgivning: 08 51 000 000

MC Försäkring – Jämför pris och villkor

Vad är MC försäkring ? Motorcyklar kan försäkras som en årsförsäkring eller som en basförsäkring. Även här kan man tjäna mycket på att jämföra mc försäkringar då pris mellan försäkringsbolagen kan variera stort. Jämför aktuella erbjudanden och bindningstider och eventuella extra avgifter.

Årsförsäkring mc

Mc Försäkring - Jämför pris och villkorMC-Försäkringen är ett avtal som löper hela året utan premieåterbetalning vid avställning. Premieuttaget varierar efter säsong. Det innebär att större delen av årspremien är beräknat för tiden under sommarhalvåret och en mindre del för vinterhalvåret.

Avtalet på mc försäkring kan sägas upp på huvudförfallodagen. Enda tillåtna uppsägning under avtalstiden är försäljning eller skrotning avMCen.

24 år + MC Försäkring

MC Försäkringen är en årsförsäkring med säsongsvarierat pris. 24+ kan tecknas av den som är minst 24 år. Försäkringen gäller endast om föraren är över 24 år och folkbokförd på samma adress som du. Extra utrustning, utöver standard, ersätts med sammanlagt högst 30 000 kronor, beroende på vilket försäkringsbolag du tecknar på din MC.

MC-Försäkring för kvinnor

Försäkringen är en årsförsäkring med säsongsvarierat pris. Ägaren och föraren ska vara kvinna. Inträffar en vagnskada och könskravet inte uppfylls betalas därför ingen ersättning. Extra utrustning utöver standard ersätts med sammanlagt högst 30 000 kronor. ( infon kan variera mellan försäkringsbolagen )

Godkänd skyddsutrustning

Med skyddsutrustning tillverkad och avsedd för motorcykelbruk avses utöver lagstadgad hjälm, skyddsdräkt avsedd för motorcykelbruk med förstärkning för armbågar, axlar och knän samt förstärkta stövlar, motorcykelhandskar och ryggskydd. Om kravet på skyddsutrustning inte följs vid skada på förare/ passagerare ska du betala en trafiksjälvrisk på 1/10 prisbasbelopp.

Ersättning för skyddsutrustning

För motorcykel som är minst delkaskoförsäkrad betalas ersättning för reparation eller utbyte av skyddsutrustning, vars skyddande effekt nedsatts genom trafikolycka, även om inga personskador inträffat. Det gäller såväl förares som passagerares skyddsutrustning och ersättning betalas utan självrisk.

Tecknande av försäkring för oregistrerad motorcykel

MC Försäkring kan tecknas för oregistrerad motorcykel som uteslutande används inom inhägnat område för motorcross, speedway eller annan motorsport. Delkaskoförsäkringen gäller även för skada, som uppkommit under transport på motordrivet fordon eller till detta kopplat släpfordon. Självrisken är 1 200 kronor. Trafikförsäkringen gäller inte för tävling eller träning inom inhägnat tävlingsområde.

Att tänka på vid köp av motorcykelförsäkring

Priset:

Många personer som ska köpa mc-försäkring stirrar sig blind på priset och söker endast efter det billigaste alternativet. Men det är med försäkringar som med allt annat, man får vad man betalar för. Men hittar du flera likvärdiga motorcykelförsäkringar kan priset få avgöra vilken du ska ta men sök i första hand efter en försäkring som täcker dina behov.

Avtalsvillkor och självrisk:

I likhet med priset är det många som tittar på hur stor självrisken är på mc försäkringen. Den har en viss betydelse eftersom det blir den kostnad du får betala när olyckan är framme. Men oftast skiljer sig bolagen bara mot varande med några hundralappar så låt inte storleken på självrisken väga speciellt tungt i valet av föräkring.

Däremot är det viktigt att läsa igenom avtalsvillkoren, något som allt för få gör. De som endast kör sin Mc på landsväg bör inte hitta något oväntat i avtalsvillkoren men har du tänkt att köra utomlands eller kanske tävla med motorcykeln är det smart att antingen läsa villkoren eller fråga en försäljare vad som verkligen gäller. I annat fall är risken stor att du både står med en trasig motorcykel och en försäkring som inte täcker skadan.

Användarvänlighet:

Att teckna mc försäkringar är oftast väldigt enkelt. Säljarna på försäkringsbolagen hjälper gärna till i det läget. Men det ska vara lika enkelt att kolla avtalsvillkor, ändra eller ansöka om ersättning för tex skada och det är på den punkten som bolagen skiljer sig åt. Gå in på bolagens hemsidor och navigera dig runt. Är det lätta hitta information eller ger du upp innan du hittar vad du söker?

Försäkra på dig eller någon annan:

Sedan några år godkänner inte försäkringsbolagen att Mc försäkringar tecknas av en person som inte utnyttjar fordonet. Kravet är numer att den person som nyttjar motorcykeln mest även måste stå på försäkringen. Men det finns ändå möjlighet att se om det kan vara billigare att teckna motorcykeln på tex sambon förutsatt att han/hon har mc-kort och nyttjar den minst lika mycket som du. Eftersom åldern samt om personen har fler försäkringar inom samma bolag påverkar priset kan det vara mycket lönsamt att undersöka denna möjlighet.

Rabatt vid fler försäkringar

Det finns flera prisjämförelsesajter som kan visa vilket bolag som erbjuder billigast mc försäkring. Men det dessa sidor oftast inte kan räkna ut är vilken rabatt du får om du redan har försäkringar hos det bolaget. Många gånger kan du få 10-15% rabatt om du tex har hemförsäkring, studentförsäkring eller annan försäkring i samma bolag.

Kundservice

När väl olyckan är framme vill alla att det ska gå snabbt och smidigt att få kontakt med försäkringsbolaget. Är du behov av ett bolag som går att nå via telefon dygnet runt eller nöjer du dig med ett bolag som du bara når via mail några timmar per dag?

Rekommendationer:

Flera MC-tidningar gör årligen tester av olika mc försäkringar. Några tidningar som kan rekommenderas är Allt om MC, Bike och FastBikes. De olika tidningarna har något olika inriktning så sök efter en tidning som framförallt skriver om den typ av motorcykel du vill försäkra.  Har du en sportig racemodell som t.ex. BMW S1000RR bör du läsa Bike medan om du har en customhoj liknande Yamaha 1100 Dragster är det bättre att leta efter tidningen MCM.

Att läsa på forum är också ett sätt att få råd av andra men oftast är det bara de som har något negativt att säga som tar sig möjligheten att förmedla detta på nätet. Foruminlägg kan ge en fingervisning men det är bättre att låta oberoende Mc-tidningar få avgöra valet av mc försäkring.

Jämför och byt om förutsättningarna ändras

Även om det försäkringsbolag som du vanligen använder säger att du får rabatt om du tecknar ytterligare försäkringar hos dem så betyder inte det att den varken blir billigast eller bäst.  Det bästa är att jämföra noggrant och även se över sina försäkringar med jämna mellanrum. Att ett bolag är bäst ett år betyder inte att samma är bäst om fem år.

Dessutom kostar en mc försäkring olika beroende på var du bor. I storstäderna är det betydligt dyrare än i på mindre orter. Kontakta därför ditt försäkringsbolag om förutsättningarna förändras.

Kontakta oss

Insplanet AB
Box 26 000, 100 41, Stockholm
Direkt: 08 51 00 00 00
Mobil: 08-51 00 00 00
Fax: 08 51 00 00 01
www.forsakringstagarna.se
info@insplanet.com

Information

Viktigt: Forsakringstagarna.se är ett samarbete med Insplanet AB, Insplanet är marknadens ledande jämförelse tjänst inom sak och personförsäkring, Läs mer om Insplanet